Безредици в центъра на Тирана заради съборен театър (ВИДЕО)

Албанската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, включително привърженици на опозицията, ядосани заради събарянето на националния театър. Сблъсъците доведоха до задържането на близо 40 души, съобщи AFP.

Работници рано тази сутрин започнаха да разрушават театъра на главния площад в столицата, построен през 1939 г. от италианци, окупирали Албания по това време.

Десетки привърженици на опозицията и активисти се сблъскаха с полицията, докато се опитваха да пробият полицейски кордон и хвърляха камъни, ранявайки един от полицаите. "Долу диктатурата", скандираха демонстрантите.

Задържани са общо 37 души, се казва в изявление на полицията.

Напрежението на площада продължи да расте по-късно когато стотици хора се събраха, въпреки забраната за публични събирания.

Полицията носеше маски за разлика от повечето протестиращи. Тя призова гражданите да спазват мерките за социална дистанция и “да избягват сблъсъци с полицията“.

Театърът трябва да бъде заменен с нов, по-голям. Но активисти и опозицията твърдят, че старият театър е част от националното наследство на страната.

Междувременно делегацията на Европейския съюз в Албания заяви, че следи днешните събития по отношение на театъра "с дълбока загриженост" и призова страните да избягват ескалация на ситуацията.

Лявото правителство в Албания, нация с близо 3 милиона население в Югоизточна Европа, очаква от ЕС конкретна дата за започване на преговори за присъединяване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"